Veel gestelde vraag: Moet ik mij laten opereren of zou voetreflex kunnen helpen?

 

foto artikel

Vaak hoor je als Dupuytren geconstateerd wordt dat er niet veel aan te doen is. Leer er mee leven, tot het te erg wordt; als de vingers zo krom staan dat je met je vingers in je oog prikt tijdens het wassen van je gezicht, of als je met je hand niet in je broekzak komt. Dat is vaak een indicatie dat een operatie mogelijk is of noodzakelijk wordt.

Maar opereren is niet de enige optie die je hebt als er Dupuytren bij je is geconstateerd. Ik zou zeggen: het moment dat Dupuytren geconstateerd wordt is een mooi moment om te onderzoeken wat helpt om nu invloed uit te oefenen op deze ziekte. Er zijn namelijk verschillende opties die er mogelijk voor kunnen zorgen dat de Dupuytren niet erger wordt en  zelfs vermindert.

Zo helpt gericht rust geven, ontspannen. Soms werkt het om de lange armspier masseren. En ik merk dat ook voetreflex therapie werkt, bij veel mensen die ik heb behandeld.

Helaas zijn er echter geen garanties omdat Dupuytren een ziekte is waarvan nog steeds niet duidelijk is hoe die ontstaat en wat maakt dat het erger wordt. Ik merk ook dat voetreflex therapie bij de een fantastisch werkt maar bij de ander beperkt effect heeft. Ik zie gelukkig veel mensen die veel meer handbeweging, minder pijnlijke handen, en minder kromming in de handen hebben en bij wie de strenger merkbaar zachter worden. Maar dat is niet bij iedereen direct het resultaat na 6 keer voetreflex. Soms is er al na 2 keer al effect soms pas na 12 keer.

Daarom zou je het kunnen uitproberen. Misschien vind je het maar niets, ”dat gedoe aan je voeten”, maar misschien merk jij wel direct effect. Dat van dat “gedoe” waren overigens letterlijk de woorden van een klant die vervolgens wel het hele traject succesvol heeft doorlopen en die  af en toe terug komt.

Tijdens een behandeling leer ik je ook een aantal technieken die je zelf kan toepassen op het moment dat je merkt dat de Dupuytren weer wat harder of strakker wordt. Zo hoef je maar af en toe weer even naar de voetreflextherapeut om te zorgen dat de spanning er weer van af is. Zo krijg je grip op je Dupuytren en kan mogelijk een operatie uitgesteld of voorkomen worden

Moet ik mij laten opereren? Dat is een keuze die iedereen voor zichzelf maakt ,  in samenspraak met je arts. Zou voetreflex kunnen helpen? Ik denk dat het het proberen waard is, of je dat wil aangaaan/uitproberen is ook een eigen keus. Het is een veelbelovend experiment, met  vooralsnog positieve resultaten.

Op de facebook pagina: Dupuytren, spier & peesproblemen en Voetreflex staan in het eerste bericht, de gegevens van voetreflextherapeuten die de workshop hebben gevolgd.