Dupuytren en voetreflexplus

hein van loon 22-06-2014hein van loon 10-01-2015

2015 was mijn examenjaar en moest er een scriptie geschreven worden. Mijn onderwerp was; de ziekte van Dupuytren.

Wat? De ziekte van Dupuytren, ook wel koetsiershand, of Vikings klauw genoemd. Dat is een vervelende aandoening waarbij het bindweefsel in de hand verdikt waardoor de vingers krom kunnen trekken. Heel lastig want dan prik je met je vinger in je oog als je je gezicht wilt wassen. En als je iets uit je broekzak wilt halen kan dat haast niet meer. Dat is dan ook in de reguliere medische wereld het moment waarop een operatie of andere medische ingreep geïndiceerd is.

Kennelijk is er een proces gaande in het lijf ( men weet niet zo goed waarom) waardoor het bindweefsel ook weer opnieuw kan gaan verdikken. Soms gaat dat heel snel en soms duurt het langer maar vaak volgen de operaties elkaar op.  (op de site van de Dupuytrenfoundation is hier meer informatie over te vinden)

En waarom schrijf ik hier over? Omdat ik in al mijn eigen wijsheid, mijn nieuwe reflexwijsheid en vooral door de eigenschap om “KAN NIET”, niet te willen accepteren, op zoek ben gegaan. Hoezo, kan niet? Er moet toch iets mogelijk zijn? De noodzaak werd voor mij ook iets groter doordat twee vrienden van mij dupuytren hebben. Dus  op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Ondertussen kwamen er steeds meer mensen met Dupuytren op mijn pad. En kon ik mijn protocol; “de ontspanning van de koetsiershand” uitproberen. Met steeds een positief effect: de Dupuytren vermindert, wordt zachter, de strengen en knobbels worden minder en worden zachter, de vingers kunnen weer gestrekt worden en de pezen krijgen meer ruimte waardoor de hand weer bewegingsvrijheid heeft.

Uitstel of afstel van een operatie kan! En daarbij nog zo links en rechts wat positieve bijeffecten; beter slapen, minder klachten van darmen, geen hoofdpijn meer en minder last van andere klachten waar spanning zich manifesteert.

Wat mij opviel is dat de spanningen die je hebt in de hand, ervoor kunnen zorgen dat de Dupuytren verergert; bijv. Fietsen op keien zorgt voor spanning op de hand, golfen, in de tuin werken, breien. Veel activiteiten die mensen ondernemen om te ontspannen zorgt juist voor spanning op de hand. Bij een gevoeligheid voor verdikking van het bindweefsel is het dan ook raadzaam om te kijken naar de manier om die ontspanning weer te bewerkstelligen.

Waarom werkt de voetreflex? Voetreflex zorgt voor ontspanning van het lijf. De reflexpunten en acupunctuurpunten zorgen ervoor dat het lichaam afvalstoffen opruimt. En zie daar; wat niet kon, kan misschien toch wel!

Inmiddels is het protocol al door verschillende mensen ingezet. Ik geef workshops via Total Health Academie over Dupuytren, (http://www.totalhealth.eu/content/opleidingen/workshops/dupuytren_%26_voetreflexplus%26%238482%3B) met als doel om mensen bekend te maken met wat wel kan en hoe je mensen met Dupuytren weer grip kan laten krijgen op hun greep.  Zodat zij wel weer hun gezicht kunnen wassen zonder in hun ogen te prikken. En een hand kunnen geven zonder dat er een vinger in de weg zit.

De effecten zijn meestal na 6 weken ( = 6 sessies) merkbaar. Ook in enkele gevallen waarbij ook Ledderhose aanwezig was zie je een verbetering op de voeten. Daarnaast heeft voetreflexplus™ een ontspannende werking die mensen ook als zeer prettig ervaren.

De klant kan zelf ook een aantal huiswerk-oefeningen doen waarmee je de hand weer ontspant. De huiswerkoefeningen zijn een onderdeel van het protocol en kunnen per persoon aangepast worden. Hoe meer iemand hier zelf mee aan de gang gaat hoe meer het proces positief beïnvloed wordt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@voetgesprek.nl
of met 1 van de therapeuten die op deze pagina  vermeld staan. http://www.voetgesprek.nl/dupuytren-en-voetreflexplus/adressen-voetreflextherapeuten-voor-dupuytren/

Het protocol zoals het er tot nu toe uit ziet:

• Zes weken achtereen een persoonlijke sessie, met wat oefeningen die je thuis ook kan doen. De eerste sessie duurt ongeveer anderhalf uur. Dit om ook kennis te maken met elkaar maar ook te wennen aan de voetreflexmassage. Dan kan je daarna beslissen of voetreflex bij je past. En of je daarmee verder wilt gaan. Volgende behandelingen zijn ongeveer een uur.
• Na deze zes keer zou er al vermindering in klachten moeten plaatsvinden. Dan volgt een evaluatie en afspraken voor vervolg. Dat zou eventueel 1 x per 2 weken kunnen zijn.
Ondanks de positieve resultaten bij mij en mijn collega’s kan ik niet garanderen dat het werkt, mogelijk slaat voetreflex niet bij iedereen even goed aan. Deze methode heeft inmiddels echter wel internationale belangstelling gewekt in de medische wereld. De Dupuytren-foundation heeft zich bereid getoond om klaar te staan voor alle medische vragen.

 

Ik hoor graag of je nog meer vragen hebt. En hoop dat ik je kan helpen in dit proces.

Hartelijke groet,
Linda van Borssum
Putten

Geef een reactie